Tuesday, November 30, 2010

LoQLaQ !! ( cerita ala2 novel pulak kisah ni )

''malu''
hmmmm ... apa aku nak crita . dah lama tak bukak n tulih2 ... yg dok ada dlm ni pun aku tak post out lagi . tetiba rasa mcm tak perlu pulak . sbb terlalu panas . mm biaq p la . mai boh story baru sudah .

Aku balik Alor Setar pada Selasa 16/11/2010 , buat kali pertamanya selepas aku last balik p kemas umah sejurus selepas ketiadaan abah . Hati aku tak tergamak nak balik . Teringatkan memori indah , suka duka , gelak tawa , hiruk pikuk aku & family kat sana . Lagi bertambah sayu hati aku lepas abah dah takdak . Bila aku terdengaq ja lagu Daffi - Bila Terasa Rindu ... adoi hai ... lagi menitik2 ayaq mata aku ni - automaticly !

Aku balik mmg trajedi gila . Dah la sangkut dalam jem yg maha mengebaskan punggong . Bertolak dr Shah Alam jam 2.30 ptg , sampai alor setar jam 11 pm ! Kejadian batu pecah di Jelapang 2km sblm terowong . Apa yg aku boleh kata aku nampak dgn mata kepalaku sendiri . Batu yg ada la yg besaqnya kecik sikit dr saiz kereta kancil kot ( tak tau nak accurate sbb benda tu tinggi ) dah pecah tunggu masa nak jatuh . Sib baik la tindakan yg cepat diambik . Tu pun sbb deraian kecik dah jatuh atas jalanraya . Akibatnya jln / laluan dr Jelapang Utara nak ke Selatan ditutup . Jalan dr arah Jelapang Selatan nak ke Utara ditutup 1 lane tinggai 2 sbb bg laluan utk the opposite consumers lalu . Kat situ ja ada la stuck dlm 3 jam lebih .
abg Dan & Kak Shila
      Elok dah nak sampai aku terdengaq driver bas tu ckp fon kata dia tak jadi kluaq ikut Alor Setar Utara tapi Alor Setar Selatan , hah apa lagi aku pun amik keputusan turun tang umah tol tu . Aku pun kal Intan Shafinaz nak jumpa dia tang tu sbb nak amik karipap daging yg aku dah order tu . Lagi pun dah sampai lewat . Tambahan pulak umah abang aku kat Tmn Tunku Sarina , dia kata lg senang kalu pick-up aku kat umah tol , senang nak p mkn n pth blk Jitra nu ... Intan pun kata ok , nti dia n Jan akan sampai . Elok aku turun bas Intan kal tanya aku kat mana . Aku turun betui2 kat tepi kreta dia . Depan kreta intan ada brother mana ntah dok tunggu atas moto . gamaknya tunggu bini dia kot . Lantak ahh . Kami pun dan la sembang2 kilat erti kata len sembang express tanya hal life masing2 la ni . Ada la dlm 15 minit sembang then aku nampak 1 kreta Alza putih berhenti betui2 depan kreta Intan . Disebabkan aku tak pakai spek & aku dgn ininya mengaku rabun silau cahaya , aku nampak abang aku takdak misai & kulit sudah putih . Dalam hati aku kata la wahhhh ada pembaharuan ni ..... takpa .  Aku pun salam2 ngan Intan dgn kelam kabutnya sbb abg aku dah sampai , aku pun confident gila bgtau Intan yg abg aku dah sampai !!  Elok lepas tu Intan pun blah . Aku pun apa lagi terpa la p kat kreta Alza putih tu . Retuk punya retuk suruh bukak boot blakang ada la dekat2 15 saat kot . Tak bukak2 jugak ! last2 aku p tepi tingkap passenger depan sambey buat muka kemut busuk dok retuk tingkap lagi , sambey dok kata ''Bukak lar pintu ni , aku lapaq ni jom p makan !! '' tak bukak2 jugak , hampeh tui !! Nak mampuih dah abang aku ni  ! Agak2 arrr nak buat lawak aku lapaq ni . Aku pun bukak la mata ( yg rabun silau ni ) . terkezoootttt tak berpagaq lagi dah ( selain perkataan alangkah terkejutnya !! ) Abang tu pun dok terempon depan stereng !! Gamaknya terkezut sama . Aku pun terangkat 2 kening terkedu . mana tak nya . TU BUKAN ABANG AKU !!!! yennadei !!! Abang tu pun bukak sikit ja tingkap depan muka aku ni . Ada la dalam 2 inci kot . Dia kata sambey tersengih . ''Adik Salah Orang Kot !! Saya bukan Abang Dan !! " ........
 heh ???  
''Owhhh OK .. hehehe sorry eh .. muka nampak sama '' tetiba kluaq ayat cover line sambey tersengih kerang . buat muka slenga ( tapi tebai 44 keping kongkrit dah ni ) aku pun blah sambil bok kluaq encet kal abang aku tanya kat mana . Abang aku kata dia br sampai tol Hutan Kampong !! Terjerit sat aku ayat HUTAN KAMPONG !!?? hah... ok . Then aku kal balik Intan sbb dah gelabah . Aku bgtau apa yg terjadi . Intan boh gelak kat aku . Dia tanya aku nak ka dia pth balik teman aku . Aku kata takyah sat lg sampai la abang aku yg real punya . Intan bantai gelak balik . Chaih !!!
''hikhikhik kehkehkeh .... '' mengekek sakan brother atas moto tadi ( yg dok dpn kreta Intan tu ) sambey dok kata kat aku ''sorri dik abg tak thn nak gelak !! '' dari dia dok berdiri tepi moto sampai la dia dok cangkung . arghhhhhhh termosyeh !!!! still maintain muka cool , bersiul2 melodi ntah hapa2 punya lagu . Dlm hati Allah swt saja yg tau .
Dalam 10 minit kot camtu . abang aku sampai ngan bini dia . Cara depa tanya tu agak cemas la jugak .
'' awat hg p celapak kreta sapa ?? aku br dok ada tang Hutan kampong ni . Hg loqlaq laaa '' abg Dan dok gelak kat aku tapi suara serius pun ada . 
''sib baik hg tak ikut dia balik noo '' kak ipaq aku plak tambah sambey mengekek ...
''mmmm ... dak aihh rabun kan tak nampak . lama sgt kot duduk dlm bas  tu jadi tak ketahuan kot '' aku jwb selamba 2 kupang . Dok jadi bahan ngan abang aku mau sampai hari aku balik Shah Alam . 6 hari siot !!!! Arrrrghhh ....... nasib nasib .... 

8 comments:

  1. finally...hang dah buang no sawang kat blog hang ni...dah vacuum habis dah ka hehehehehehe....bagus permulaan blog kali ni dengan cerita kelakau seram :p

    ReplyDelete
  2. aku gelak sakan masa intan cerita... igt nk kol hg.... satg hg marah aku lak... smp la hg tulis sendri dlm blog... rasa nk gelak guling2.... anyway Thanks la bg karipap kt aku no... TQVM

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha so sorry aku br reti nak reply blog2 ni .
      chaihssss tebai muka dah wei malukkkkkkkk ahhhh

      Delete
  3. hahahahahahhahahaha...
    awat hang tak citer kat aku masa hang cal..duk citer sedih2 pulak..bateri phone aku pun mcm tau2 ja tak mo dengaq citer sedih..dan dan tu mati teruih

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai sorry br nak reti reply . aku jakun gilos bab ni tak pandai2 lg . aku segan la nak story bab ni kot satgi jenuh mizan kena cr inhaler bg hg bernafas ... keja gelak ja

      Delete
  4. jadd,hang pasaipa x pakai spek mata???ishh nasib baik brader tu baik x bukak pintu n bawak lari hang pi mana2.huhuhu...serammmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. nad nad aku ni 'ringan' gilos kot brother tu nak cempong bok lari .... hahahahahaha terlebeh xcited balik kg daaa

      Delete
  5. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete